Podotherapie

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Een podotherapeut heeft het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat als doel.

Wat behandelt een podotherapeut?

– Standsafwijkingen met als gevolg klachten in de voeten, enkels, knieën, heupen en/of rug
– Klachten door overbelasting of vermoeidheidsklachten
– Sportblessures
– Voetproblemen bij kinderen
– Nagelproblematiek; zoals ingegroeide teennagels
– Afwijkingen aan de tenen
– Huidaandoeningen; zoals likdoorns, eeltvorming en wratten
– Voetklachten bij diabetes en reuma
– Wondbehandelingen bij diabeten

Praktijk voor Podotherapie biedt u de volgende oplossingen voor uw klachten:

– Podotherapeutische zolen
– Siliconen orthese (= teenstukje) afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden voorkomen
– Instrumentele voetbehandeling; bestaande uit de behandeling van overmatig eelt- en likdoornvorming, ingegroeide nagels en wratten
– Tevens valt hieronder de wondverzorging bij patienten met diabetes en reuma. Orthonyxie (nagelbeugeltechniek) een beugeltje van verchroomd draad wordt om de nagel geplaatst. De nagelvorm wordt gecorrigeerd en ingroeien wordt voorkomen
– Tijdelijke vilttherapie/voorlopige taping; pijnlijke drukplekken of wondjes worden met vilt direct ontlast en beschermd en de voet kan tijdelijk ontlast worden met een taping.

Wilt u meer informatie over de Praktijk voor Podotherapie of een afspraak maken? Belt u ons dan op 0299-653301 of mail ons via het contactformulier.

Er vindt nogal eens verwarring plaats over het verschil tussen een podotherapeut en podoloog. Hieronder het verschil verder toegelicht.

Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?

Podotherapeut
De titel ‘podotherapeut’ is een door de wet BIG beschermde titel (artikel 34), en mag alleen gevoerd worden na afronding van een wettelijk erkende HBO-bachelor degree. Een podotherapeut (paramedicus) valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is een wettelijk erkend, paramedisch beroep.
Podotherapeuten dienen te voldoen aan een aantal strenge kwaliteitseisen en staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
De behandeling van een podotherapeut kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanmeten van podotherapeutische zolen of een siliconen teenstukje. Een Podotherapeut is tevens opgeleid tot het toepassen van eventuele speciale behandelingen zoals het maken van nagelbeugels, silicone-orthesen en het uitvoeren van wondbehandelingen bij diabetes-patienten. Daarnaast zal de podotherapeut schoenadvies geven en voorlichting geven ter voorkoming van diverse klachten.

Podoloog
De titel ‘podoloog’ is onbeschermd en mag door een ieder gevoerd worden. Podologen vormen, in tegenstelling tot podotherapeuten, een commercieel beroep en vallen onder het Ministerie van Economische zaken.
De binnen de podologie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties, alsmede het adviseren van patiënten teneinde voetaandoeningen te voorkomen en bestrijden.
Binnen de podologie wordt door Stichting Loop, onderscheid gemaakt tussen een ‘podoloog’ en een ‘registerpodoloog’. Omdat een ieder zich podoloog mag noemen, heeft Stichting LOOP de term ‘registerpodoloog’ in het leven geroepen. Sommige registerpodologen hebben een scholingsmodule afgerond welke HBO niveau heeft. We spreken dan van een registerpodoloog B. Echter, er zijn aan deze module geen toelatingseisen verbonden, en de module is niet dusdanig geaccrediteerd dat het Ministerie van Onderwijs er een officiële HBO ‘bachelor-degree’ aan toekent.